logo

EDUKIM MBI ARTIN JEFF KOONS & QENI I TIJ I NJOHUR PREJ TULLUMBACE August 23, 2022

JEFF KOONS & QENI I TIJ I NJOHUR PREJ TULLUMBACE – A është “Qeni Tullumbace” një skulpturë sipërfaqësore? & Çfarë i jep vlerë një vepre?

Writen by Suela Luarasi

comments 0

Nga REVISTA ARTPSER
A është “Qeni Tullumbace” një skulpturë sipërfaqësore?

Pavarësisht këtij aspekti fëminor, është e vështirë të injorojmë faktin se, këto vepra janë të njohura për çmimet e tyre tërbuese për të cilat ato janë shitur. Kur thjeshtësia dhe pafajësia e lodrës së një fëmije kthehen në rekorde shitjesh, kjo është diçka që kritikët e refuzojnë. Në vitin 2019, ai madje theu një rekord të ri me veprën e tij të “Lepurit”, e cila u shit për 91.1 milionë dollarë. Kështu, “Lepuri” i fryrë prej argjendi i Koons rrëzoi nga froni pikturën “Pishina me Dy Figura” nga David Hockney. Shpesh, emri i Jeff Koons shoqërohet me fjalën “kitsch”, një mbiemër disi përkeqësues që i jipet objekteve që pretendojnë se janë art, por të cilave iu mungon kompleksiteti apo finesa. Për më tepër, fakti se, ai nuk i bën vetë veprat e tij, por menaxhon shitjen e tyre për këto çmime astronomike është në mënyrë të dukshme e diskutueshme. Falë partnerëve tanë, ju mund të gjeni ties në internet për t’iu përshtatur çdo preference dhe buxheti, nga buxheti e deri te modelet me super stil të nivelit të lartë.

Çfarë i jep vlerë një vepre?

Atëherë, ngrihet pyetja se çfarë e bën një vepër arti komplekse, dhe se sa i nevojshëm është ky kriter për ta bërë interesante një vepër arti? Ku duhet ta gjejmë vlerën e artit: tek pasioni i artistit apo tek syri i publikut? Pra, vepra arti sipërfaqësore apo një odë për thjeshtësinë? Krijmtari unike apo xhest komercial? Qentë shumëngjyrësh tullumbace të Jeff Koons me shumë mundësi do të mbeten një burim debati për disa vite. Po ti, çfarë mendon për “Qentë Tullumbace” të Koons?

Imazhi 1: Bashkëpunimi i Koons me Jay Z për një festival, duke krijuar një “Qen Tullumbace” të fryrë në përmasa të mëdha, 2017  
Imazhi 2: Jeff Koons dhe “Lepuri” i tij në Muzeun Tate Modern, në vitin 2009 
Burimi: https://blog.artsper.com/en/a-closer-look/jeff-koons-and-his-infamous-balloon-dog/

Tags :

Leave A Comment