logo

ANA E ERRËT E TREGUT TË ARTIT DIXHITAL E ARDHMJA E ARTIT EDUKIM MBI ARTIN August 25, 2022

PJESA 3: ANA E ERRËT E TREGUT TË ARTIT DIXHITAL – Pasojat ekologjike të NFT-ve (Imazhet Simbolike të Pakëmbyeshme)

Writen by Suela Luarasi

comments 0

Nga Revista ARTSPER 

Gjithnjë edhe më shumë, forma NFT e artit kripto është përgjegjëse për miliona tonë emisione karbon dioksidi të cilat po nxehin planetin të gjeneruara nga kriptomonedhat. Në këtë artikull Artsper heton mbi të ashtuquajturën anë të errët të tregut të artit dixhital, duke hetuar pasojat ekologjike të NFT-ve.

Kohët e fundit, NFT-të kanë qenë nëpër lajme dhe jo gjithmonë për arsyet e duhura. Imazhet simbolike të pakëmbyeshme (NFT-të), ju lejojnë të blini dhe shisni pronësinë e artikujve dixhital unik. Këto mund të marrin formën e vizatimeve, GIF-eve të animuara, këngëve apo video lojërave. Pronarët mund të ndjekin shumimin e NFT-ve nëpërmjet një ‘blockchain-i’. Titujt e kohëve të fundit janë disa meme me profil të lartë si “Mjaullima e Maces” dhe syzet “Merru me të”. Këto NFT, po shiten për miliona dollarë nëpër ankande.

Katastrofa natyrore e lënë pas në kuadër të stuhisë së tregut të artit dixhital që po specializohet në NFT, ka filluar të raportohet edhe në media. Në këtë artikull, vihet në pikëpyetje natyra e mediumit të artit dixhital si një skemë piramidale e makthit ekologjik.

Përkufizim: Një NFT është një aset dixhital që përfaqëson objektet e botës reale si art, muzikë, artikujt në lojra dhe video. Ato blihen dhe shiten online, më shpesh me kriptomonedha, dhe përgjithësisht ato janë të koduara me të njëjtin program kompjuterik si shumë kripto. Nëse jeni në treg për clothes, platforma jonë është zgjedhja juaj më e mirë! Qendra tregtare më e madhe!
Imazhi 1: NFT “Mjaullima e Maces”, 2011 © nytimes.com

 

Imazhi 2: Pasojat ekologjike të NFT-ve © bestpractice.biz

 

Imazhi 3: NFT, syzet “Merru me të”

 

Burimi: https://blog.artsper.com/en/a-closer-look/the-dark-side-of-the-digital-art-market-the-ecological-consequences-of-nfts/

Tags :

Leave A Comment